Dijksestraat Didam
Hebt je dat ook wel eens? Een opvallend, merkwaardig gebouw zien en dan van je fiets stappen om te kijken? In Didam staat nog genoeg. Aan de Dijksestraat bijvoorbeeld. Daar staat een huis met trapgevels uit 1921. Het was ooit de burgemeesterswoning.
Ab Hendriks
De bouwstijl neigt naar neo-renaissance. Dat is een 19e-eeuwse, internationaal verspreide bouwstijl waarin werd teruggegrepen op motieven uit de renaissancebouwkunst. Daartoe behoren onder andere de trapgevels en de horizontale lijnen die de gevel als het ware in vlakken verdelen. Het is een mooie woning en prachtig onderhouden. Het huis is in opdracht van de toenmalige burgemeester Van de Poll gebouwd. Het huis maakt een monumentale indruk. Links en rechts staan Gelderse gevels die je ook in de steden Zutphen en Deventer ziet staan. De kenmerken zijn aan de linker- en rechterzijde van iedere gevel te zien. Daar zitten naar binnen en naar buiten gerichte rondingen. In de linker gevel zitten sierankers die het bouwjaar laten zien: 1921. Als de verhalen kloppen, dan zaten er ooit 17 kamers én een raadzaal in.
En als je toch in de buurt bent kun je in dezelfde straat genieten van andere karakteristieke huizen, waaronder die met zadeldaken. Iets verderop staat de voormalige Middelbare Land-en Tuinbouwschool, ook gebouwd in 1921. Nu is daar het Liemers College gevestigd. De symmetrie is in de afgelopen 95 jaar bijna hetzelfde gebleven. De ingangspartij is wel enigszins veranderd. Het pand is helemaal opgetrokken in baksteen en dat maakt het aanzicht juist zo bijzonder.
Bron: Kunstwerk! Liemers Museum