De tuin van Huis Bergh

reactiedatum april 2016 1 maart 2017
De tuin van Huis Bergh Huis Bergh

De tuin van kasteel Bergh heet nu officieel de Kasteeltuin. In april 2016 is de tuin geopend en in het kasteel is een expositie over de geschiedenis van de tuin geopend. De tuin neemt sinds 1461 een belangrijke plaats in het dagelijks leven van de kasteelbewoners. De kasteeltuin in ‘s Heerenberg is de oudst bekende gedocumenteerde tuin van Nederland, die in contour en opzet bewaard is gebleven.

Er is een expositie over de tuin. De verhalen gaan over de tuinmannen, hun gereedschap, over fonteinen en tuinbeelden, over aankoop van zaden en bloempotten en de vele bouw-en onderhoudswerkzaamheden in de tuin. Voor de échte tuinliefhebbers een voortreffelijke expositie. Om teleurstelling te voorkomen: de tuin moet nog tot volle wasdom komen, maar je kunt je nu wel voorstellen dat de tuin vooralsnog een fijne plaats is om tijd door te brengen. De expositie loopt tot 1 maart 2017.

In het kasteel zelf is ook veel veranderd. Je kunt vrij rondlopen en je krijgt de informatie via een app of audiotour. Er is veel middeleeuwse kunst te zien. Ook een uitgebreid archief van de familie Van Heek, die het kasteel van de ondergang heeft gered. Zie ook de website van Kasteel Bergh.

Een wie in de Plantage gaat wandelen (het bos achter de tuin) heeft een prachtige zichtlijn op de St.Vituskerk op Hoog Elten. Daartoe zijn hier en daar wat bomen gekapt en het groen teruggesnoeid. De zichtlijn is misschien wel het mooiste plaatje van de Liemers.

Liemers Museum

Tags:

Geef een reactie