Klooster in Didam
In Brabant en Limburg zie je nog veel uitingen van het Rijke Roomsche Leven. In de Liemers daarentegen veel minder. Wel Heilig Hartbeelden op kerken en voormalige kloosters. Monumentale katholieke kerken, zoals in Oud-Zevenaar, Westervoort, Duiven en Zevenaar zijn door de eeuwen heen gelukkig wel bewaard gebleven.
Liemers Museum
Het Rijke Roomsche Leven is in Didam nog tastbaar aanwezig. Het voormalige Pius X-klooster aan de Kerkstraat in Didam heeft een uitslaande brand in juli 2000 overleefd. Het gebouw is nu omgeven door nieuwbouw. Een fraaie combinatie waardoor het erfgoed waarachtig goed tot haar recht komt. In juli 1993 moesten de zusters van Jezus Maria Jozef het Pius X-klooster verlaten. De zusters hebben 116 jaar in Didam gewoond en gewerkt, vooral in het onderwijs. Zoals voor de klassen van de lagere scholen, de BLO-school, de Huishoudschool en de Mater Amabilisschool. De zusters waren streng op de naleving van de regels in de vastentijd. In de klas stond een trommeltje. Wie toch snoep bij zich had moest dat daar in doen. Dat legendarische snoeptrommeltje stond overigens in meer scholen in de Liemers.
Aan de Tatelaarweg staat iets van de weg af, een Mariakapelletje onder de bomen. Hier trokken de parochianen en de zusters naar toe om Maria te aanbidden om daarna naar de tuin van het Pius X-klooster te gaan. Daar stond ooit een heel mooi Mariabeeld met daaromheen duizenden bloemen. Didam heeft veel te danken aan de zusters, maar dat geldt overigens voor meer steden en dorpen tijdens het Rijke Roomsche Leven. In Babberich spanden de Capucijnen en de Clarissen Capucinessen zich in voor de gemeenschap. En in Zevenaar stonden ook zusters voor de klassen en in het Schippersinternaat St. Stanislaus in het Juvenaat gaven de Broeders van Maastricht onderwijs aan de schipperskinderen.