Hervormde Kerk

reactiedatum 2016

In de Liemers staan bijzondere kerkjes. Een daarvan is de Nederlands Hervormde Kerk te Lathum met daaromheen een alleraardigst kerkhofje.

De kerk is eertijds gewijd aan de Heilige Maagd Maria. Het is een prachtig eenbeukig gotisch gebouw en is met inbegrip van de toren eigendom van de kerkelijke gemeente. Het is één gebouw met aan de oostzijde het toch sobere koor. Niettemin is het een ‘vrolijk’ kerkje, dat komt door de grote vensters die heel veel licht naar binnen laten. Aan de buitenkant kun je zien, dat er veel verschillende bakstenen gebruikt zijn. Je kunt aan de zuidkant nog plekken zien waar een deur heeft gezeten.

Al die verschillende stenen laten zien, dat in een ver verleden heel wat afgeknutseld is. En dat is niet erg. Het koor dateert namelijk uit de 14e eeuw, het schip uit de 15e eeuw en de toren is ongeveer uit 1500. Wie Latijn kan lezen kan zijn hart ophalen, want aan de westzijde van de toren zitten zandstenen platen. De teksten gaan over de verwoesting van het slot Baar bij Lathum in 1495 en het overbrengen van de eredienst naar de kapel van de Heilige Maagd in Lathum. Als het kerkje open is, moet je eens naar binnengaan. Daar staat een kabinetorgel uit 1737. Heel fraai. Het orgel komt uit Groningen.Kijk ook even naar de kap, daarop liggen twee figuren. Wie dat voorstellen? Wie het weet mag het zeggen!

Liemers Museum

Tags:

Geef een reactie