Schutters in de Liemers

reactiedatum 2016
schuttersbogen in Didam schuttersbogen in Didam collectie Liemers Museum

Overal in de Liemers trekken de schutterijen door de dorpen, de stad en de ommelanden. Valt het jou ook op dat veel schutterijen genoemd zijn naar allerlei heiligen? Schutterij Andreas in Zevenaar bijvoorbeeld, die is genoemd naar de gelijknamige apostel. Iedere heilige heeft zo zijn eigen kenmerk.

De heilige Andreas is altijd afgebeeld met het Andreaskruis. Dit diagonale kruis is door de tijd heen zo ingeburgerd, dat zelfs de Nederlandse Spoorwegen het Andreaskruis bij een automatische knipperlichtinstallatie gebruikt. Petrus en Paulus hebben ook wat met Schutterij Andreas. De feestdag van deze twee apostelen is jaarlijks op 28 juni en daarom is het kermisfeest van Schutterij Andreas op de 1e zondag in juli, dus aankomend weekend.

De schutterskring in Didam heeft 7 schutterijen onder zich. Drie daarvan zijn naar heiligen genoemd: St. Antonius, Nieuw Dijk; St. Martinus, Greffelkamp en St. Isidorus in Oud Dijk. En als je een schuttersspektakel wil meemaken, dan moet je op 7 augustus naar Didam gaan, daar komen ze allemaal bij elkaar en trekken ze door het dorp. Ook wordt er gevendeld. Groot feest! Op zondag, maandag en dinsdag kunt je op de fiets de mooie schuttersbogen bekijken. Dat zijn er soms wel 40, verspreid in het mooie landschap en in de dorpen rond Didam. Ga niet op zondag, want dan fiets je in een file. Op maandag 8 augustus is het rustig. En op dinsdag worden sommige bogen al afgebroken. De route is doorgaans iedere morgen tijdens het schuttersfeest bij het oude gemeentehuis in Didam te krijgen. Check de persberichten in de media! Prettige tocht en mooi weer…!

Liemers Museum

Tags:

Geef een reactie