Overstroming te Lathum

reactiedatum 4 maart 1980
Waterschade aan de Marsweg te Lathum Waterschade aan de Marsweg te Lathum collectie Liemers Museum

In de zeventiger jaren van de 20ste eeuw gebeurde het wel vaker dat bij extreem hoog water de Marsweg over de volle lengte (1000m) onder water stond. En dat de verbinding met de campings en de steenfabriek Muggenwaard tijdelijk was verbroken.In het voorjaar van 1980 was er echter sprake van een zeer bijzondere situatie.

Aan de Rhederlaagzijde (ten oosten van de weg ) stond het water al bijna op weghoogte, terwijl aan de westzijde het water nauwelijks het dijklichaam had bereikt. En toen gebeurde er iets onverwachts. De Koppenwaardsedam, een zomerkade langs de IJssel, in beheer en onderhoud bij Rijkswaterstaat , brak door. De rivier stortte zich met geweld in de Lathumse Waard en op de vlak daarachter gelegen Marsweg . In de dijk van de Marsweg werd een gat geslagen van ongeveer 30 meter en de weg werd over de totale lengte zwaar beschadigd.

Uiteraard werden de herstelkosten in eerste instantie steeds op andermans bord geschoven , maar uiteindelijk werd afgesproken dat elke instantie die voor het onderhoud verantwoordelijk was zijn of haar eigen deel van herstel zou betalen. Eind maart nam de gemeenteraad het besluit om geld ter beschikking te stellen voor het herstel van de Marsweg. Het aanleggen van een vrij liggend fietspad , waar diverse instanties reeds lang op aan hadden gedrongen, werd toen gelijk meegenomen.

Liemers Museum

 

Tags:

Geef een reactie