Ooy door de eeuwen heen

reactiedatum
  • januari 2018
  • december 2018
Breuly voor WOII Breuly voor WOII Ab Hendriks

Het boek 'Ooy door de eeuwen heen' wordt mogelijk gemaakt dankzij een stimuleringsbijdrage van het Cultuur- en Erfgoedpact Liemers.

Op 25 november 2018 verschijnt het streekboek Ooy door de eeuwen heen. Ooy is een dorpsgemeenschap aan de zuidrand van Zevenaar met een “door de eeuwen heen” sterk ontwikkeld dorpsgevoel. Ingeklemd tussen Betuwelijn en uiterwaarden. Tot in de 19e eeuw vechtend tegen hoog water en armoede. In de 20e eeuw tegen de expansiedrift van Zevenaar en anno 2018 een oase van rust met nog steeds een authentieke uitstraling. Een dorpskern met veel kenmerken van het Liemers erfgoed. Tolerant, respect voor traditie, initiatief op maatschappelijke vlakken, maar ook het: tot hier en niet verder.

Het boek vermeldt de bewonersgeschiedenis aan de hand van de bebouwing rond 1950. Dus ook de aanleg van industrieterrein Zuidspoor, aanvankelijk de Nest factories geheten. Het eerste bedrijventerrein in de gemeente Zevenaar, met bedrijven als de Gimborn, Muetstege/van der Veer en Kibofa.

We beginnen met de ontstaansgeschiedenis van Ooy. De ingrijpende gevolgen van dijkdoorbraken die de inwoners van Ooy dwingen elkaar te helpen in moeilijke tijden. Verenigingen en feesten bieden dan de uitlaatklep om samen sterk te staan. Eendracht Maakt Macht (EMM) is niet toevallig de naam van de Schutterij die al sinds 1894 een verbindende factor in Ooy is.

Het boek vermeldt naast de feiten met regelmaat anekdotes en andere wetenswaardigheden over haar bewoners. Ook bijzondere gebeurtenissen zijn er legio. Wist u dat Andre Rieu in 1994 met een avondvullend programma in Ooy heeft opgetreden? Hoeft ook niet, het is allemaal te lezen in 'Ooy door de eeuwen heen'.

Belangstelling? E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Geef een reactie