Leven in de Liemers een succes!

reactiedatum
  • 30 november 2016
Wethouders van Duiven, Westervoort en Zevenaar nemen de canon in ontvangst Wethouders van Duiven, Westervoort en Zevenaar nemen de canon in ontvangst Ina Kotterman

Wel 130 mensen hebben de feestelijke afronding van het project Leven in de Liemers bijgewoond. De Ridders van Gelre openden afgelopen woensdag de bijeenkomst in Het Musiater in Zevenaar. De canon van de Liemers werd officieel gepresenteerd aan de wethouders van de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar. Alle vrijwilligers zijn geridderd, Paul Mulder zong een Liemers Levenslied en de studenten van het Liemers college vertoonden hun filmproject. Tot slot werd er een live quiz gespeeld en werden de winnaars van de online Liemerse kennisquizzen bekend gemaakt.

Het verhaal van de Liemers

Het project Leven in de Liemers startte in juli 2015 als Cultuur- en Erfgoed pact project van de gemeente Zevenaar, Duiven en Westervoort met als doel het verhaal van de Liemers op de kaart te zetten. Dat is op verschillende manieren bereikt. Leven in de Liemers is daarbij steeds uitgegaan van de kracht van het gebied. Samen met inwoners en organisaties uit de Liemers zetten zij een prachtig resultaat neer.

Succesvolle samenwerkingen

Er zijn 99 historische en persoonlijke verhalen verzameld en gepubliceerd op de website www.levenindeliemers.nl. Samen met 21 kenners is er een canon met maar liefst 40 vensters over de hoogtepunten uit de regionale geschiedenis ontwikkeld. De verhalen uit de canon waren de inspiratiebron voor een tweetal online quizzen, die in een maand tijd bijna 3000 keer werden gespeeld. Er zijn 24 vrijwilligers uit het gebied opgeleid tot oral history interviewer. Zij hebben in het hele gebied interviews afgenomen bij bijzondere mensen. Er zijn 10 lokale initiatieven financieel ondersteund die het cultuurhistorische bewustzijn versterken.

We willen door!

De basis is gelegd. Maar het verhaal van de Liemers is nog niet af! Er valt nog zo veel meer te vertellen en te delen. De verzamelde verhalen kunnen worden aangevuld of worden gebruikt als inspiratie voor nieuwe verbindende activiteiten, bijvoorbeeld met de inwoners van de gemeenten Rijnwaarden en Montferland. In 2017 gaat Leven in de Liemers door met het verzamelen en borgen van verhalen. De website www.levenindeliemers.nl en de Facebookpagina blijven online, want daar begint het verhaal van de Liemers.

Bekijk hier het rapport van Leven in de Liemers.

Geef een reactie