Filmproject Liemers College

reactiedatum
  • september 2016
  • 25 november 2016
Filmproject Liemers College Candea College

Er wordt een uitgebreid lesproject ontwikkeld waardoor leerlingen die in de Liemers leven meer zicht krijgen op de geschiedenis van de omgeving waarin zij wonen. Het eindresultaat is een collectie korte films. Leerlingen die het vak geschiedenis en CKV volgen krijgen de keuze dit project als praktische opdracht uit te voeren, dat een onderdeel van het examen wordt.

Leerlingen uit HAVO/VWO 4 van het Candea College combineren met dit lesproject hun praktische opdracht Geschiedenis (examenonderdeel) met het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (praktijkopdracht schoolexamen). Het project start vanuit twee thema's, die bij verschillende onderdelen van de Canon van de Liemers kunnen worden ondergebracht, namelijk:

- Burgers, rijkdom en armoede in de Liemers
- Strijd en oorlog(sherinneringen) in de Liemers

Leerlingen kiezen een thema en onderdelen van de Canon die ze willen behandelen, oriënteren zich op de kenmerkende aspecten van een thema en/of periode, verzamelen informatie en zetten dit uiteindelijk om in een onderzoeksverslag. Dit proces wordt begeleid door de eigen geschiedenisdocenten. Deze fase wordt ondersteund door een inspiratiedag, waarbij lezingen en workshops worden gegeven, door experts uit de omgeving of door ooggetuigen (oral history). Daarnaast bezoeken de leerlingen een of meerdere plaatsen waar cultureel erfgoed verzameld is, musea als het Liemers Museum en/of het Gelders Archief.

De leerlingen kiezen voor een van de twee volgende presentatie vormen:

- een korte documentaire (format Klokhuis)
- een gedramatiseerde korte film, waarbij een persoonlijk verhaal wordt verteld vanuit een inwoner uit de Liemers, gekoppeld aan een van de Canonmomenten.

Er wordt een dag georganiseerd waarop leerlingen een scenario schrijven, ondersteund door vakdocenten (theaterdocenten en filmmakers) en diverse workshops. Daarna werken de leerlingen aan hun korte film, waarbij ze op verschillende plaatsen in de Liemers zullen filmen, afhankelijk van hun onderwerp.

De films worden vertoond op een speciale thema avond in het Filmhuis Zevenaar, voor inwoners van de Liemers, en de ouders van leerlingen. De beste film werd vertoond tijdens de oplevering van Leven in de Liemers op woensdag 30 november 2016. De compilatie vind je hieronder: 

 
Alle filmpjes vind je op het YouTube kanaal van Leven in de Liemers.

Geef een reactie