Naar de Stille Omgang in Amsterdam
Een kenmerkend onderdeel van het Rijke Roomsche Leven in de Liemers was de jaarlijkse bedevaart met de trein vanuit Wehl naar Amsterdam.
Michiel Verbeek
Met de trein vanuit Wehl naar Amsterdam
Al sinds eeuwen bestaat in Amsterdam de herinnering aan het Mirakel van de Hostie die, in het vuur geworpen, niet ging branden. Er ontstond een devotie die door haar uiterlijke kenmerken ‘Stille Omgang’ werd genoemd. Deze omgang was aan mannen voorbehouden in de nacht van de Octaaf-zondag na het Mirakelfeest. Gedurende de andere zaterdagavonden van de vasten konden ook vrouwen en kinderen mee.
Eerst was er ‘s-avonds lof waarna de trein werd opgezocht, die om 22.03 uur vertrok. De stoomtrein maakte van Wehl naar Arnhem overal een stop, want er was altijd belangstelling uit de hele Liemers, ook in Babberich. Onderweg in de trein naar Amsterdam werd er doorlopend gebeden; elke plaats had zijn eigen voorbidders.
Vanaf het Spui begon de omgang en daarna was er een mis met veel gebeden. Als de trein weer richting Arnhem vertrok werd er ouwerwets gekaart, wat ook wel verdiend was. Uiteindelijk was de aankomst in Wehl om half tien ’s morgens!
Bron
Gerrie Willemsen, ‘140 jaar spoor langs Zevenaar’, 1996.