Open Monumentendagen in Angerlo
In Angerlo zijn tijdens de Open Monumentendagen op 8 en 9 september vier monumenten te bezoeken, de Galluskerk aan de Dorpsstraat 31 van 13.00 tot 16.00 uur, het woonhuis aan de Mariëndaalseweg 16, het boerderijcomplex Enghuser Molenacker aan ’t Klooster 10 en de T-boerderij Grinshuus aan de Didamseweg 17 met openingstijden van 10.30 tot 16.30 uur.
Op alle locaties zijn tevens exposities te zien van diverse kunstenaars.
Angerlo was eeuwenlang een kerspel van Doesburg, dat houdt in dat het kerkelijk onder hetzelfde gezag viel. Rond het jaar 1500 telde het dorp negentig huishoudens (ongeveer
350 inwoners). In 1811 werd Angerlo een zelfstandige gemeente. Sinds 1 januari 2005 behoort Angerlo tot de gemeente Zevenaar.
De Galluskerk in Angerlo behoort tot de oudste kerkgebouwen van ons land. Het stamt uit de vroeg-romaans periode van na 900. Het aanvankelijke gebouw was een éénbeukig pre romaans schip dat opgetrokken was met ijzeroerstenen, deze zijn in het metselwerk nog te zien. In de loop der tijden heeft de kerk de nodige veranderingen ondergaan. Zo werd in de twaalfde eeuw aan de noordkant een zijbeuk toegevoegd, die aan de oostzijde afgesloten werd door een overwelfde zijkapel. Deze fungeerde als benedendeel van een toren. In de loop der tijden is deze toren gesloopt. Aan de westkant van de kerk werd een laat-romaanse toren gebouwd. Het tufstenen koor aan de oostzijde werd omstreeks 1400 in gotische stijl gebouwd. De toren aan de westzijde is in 1945 door de bezetter opgeblazen.
Bij de restauratie in de jaren 50 zijn de romaanse schipmuren weer tot hun oorspronkelijke hoogte teruggebracht. Ook de toren staat weer aan de oostzijde boven de zijkapel. De kerk is ook van binnen te bezoeken.
Aan de Mariëndaalseweg 16 staat een 18e-eeuwse onderkelderde in rode baksteen opgetrokken daglonerswoning, genaamd Mariëndaal en is een rijksmonument. Het heeft een langwerpig rechthoekige grondslag, onder een met rode pannen gedekt afgeknot schilddak. Het huis ligt in een kleinschalig schilderachtig gebied dat een onderdeel vormde van een grotendeels verdwenen laat 18e-eeuwse aanleg in landschapsstijl ten oosten van de oostelijke grachtarm van het landgoed Bingerden. Alleen de buitenkant van het huis, de expositieruimte en de omliggende tuin is te bezichtigen. In de expositieruimte zijn kantobjecten, keramiek haakwerk en quilts te zien.
Het boerderijencomplex Enghuser Molenacker aan het Klooster 10 is een gemeentelijk monument, gebouwd in 1805 en maakt deel uit van een historisch boerderijlint aan Het Klooster. De boerderij is binnen en buiten vrij toegankelijk met toelichting van de bewoners. Tevens is een expositie te zien van vilt, keramiek en buitenkunst. Ook worden er demonstraties gegeven van vilten, werken met klei en plantaardig verven van wol. In de bijenstal staan zes bevolkte kasten; de imker is aanwezig voor uitleg.
De T-boerderij Grinshuus aan de Didamseweg 17 is een tweekappige IJsselhoeve met een origineel bakhuisje en is een gemeentelijk monument. Het voorhuis uit 1900 is in 1953 herbouwd in de ambachtelijke traditionele bouwstijl. Het Grinshuus wordt al in 1732 genoemd. Het monument is alleen van buiten te bezichtigen en ook de aangrenzende tuin. Doorlopend worden demonstraties wilgentenenvlechten gehouden. Ook is een informatiestand over IJsselhoeves aanwezig. Tevens is er een expositie van olieverfschilderijen en houten beelden te zien.