Bakens in het Liemerse landschap
Deelproject Cultuur- en Erfgoedpact 2017-2020
Wandelend, varend of fietsend door de Liemers is er van alles te zien dat herinnert aan vroeger. Maar er zijn ook veel verhalen aan het zicht onttrokken. Denk bijvoorbeeld aan het verdronken dorp Leuffen, Fort Geldersoord bij Westervoort of het verdwenen kasteel Tolhuys in Lobith. Het landschap en de rivieren hebben ze in de loop der eeuwen opgeslokt.
Band tussen landschap en inwoners
Het project Bakens in het Liemerse landschap (kortweg: Bakens) wil deze vergeten geschiedenissen opnieuw tot leven wekken door middel van kunstzinnige bakens in het landschap en innovatieve techniek. De historische verhalen worden zo zichtbaar voor inwoners en toeristen. Dit draagt niet alleen bij aan een groter cultuurhistorisch besef. Bakens onderstreept tegelijkertijd de eeuwenoude band tussen het Liemerse landschap en haar inwoners. Omgaan met het waterrijke landschap zit in het DNA van de Liemers.
Missie: zichtbaar maken verdwenen historie
Bakens sluit naadloos aan op de missie van het Cultuur- en Erfgoedpact om de culturele identiteit en leefbaarheid van de Liemers te versterken door middel van kunst, cultuur en erfgoed. Zonder het project Bakens blijft de band tussen de verdwenen historie van de Liemers en het landschap onzichtbaar voor inwoners en bezoekers.
De beoogde resultaten
Het uitgangspunt is dat er fysieke, kunstzinnige bakens komen op plaatsen waar de geschiedenis niet meer zichtbaar is. Daarnaast worden verdwenen geschiedverhalen, in samenwerking met studenten, verbeeld door middel van innovatieve techniek (bijvoorbeeld Virtual of Augmented Reality, 3D foto’s en film). Scholieren van het Candea College gaan de locatie van het verdwenen verhaal bezoeken en maken daar een verbeeldende verwerking van. Tot slot worden de bakens (fysiek of virtueel) feestelijk onthuld tijdens een fiets- en/of wandelroute.
Deelprojectleiderschap
Bibi Bodegom: financiële verantwoording
Lian van der Zon: procesbegeleiding en inhoudelijke resultaten
Meer informatie via: