Activiteiten

Zevenentwintig studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (opleiding: Communication and Multimedia Design) gaan op zoek naar innovatieve manieren om het erfgoed van de Liemers over te brengen op inwoners en toeristen. Zij gaan aan de slag met de casus van het verdronken dorp Leuffen, waar ook een kunstwerk over gemaakt zal worden. De studenten hebben gebrainstormd over onder andere Virtual en Augmented Reality en 360 graden film en fotografie. Op 22 januari presenteren zij een…

Eindpresentatie Zing en Swing

reactiedatum
 • zondag 27 januari 2019
Zing en Swing bestaat uit een groep enthousiaste ouderen die graag zingen, muziek maken, dansen en vooral van veel gezelligheid houden. In 20 weken is er hard gewerkt aan een mooie eindpresentatie onder leiding van Paul Mulder.

Twaalf Beeldende Vrouwen bij Expo-Angerlo

reactiedatum
 • 28 oktober 2018
 • 25 november 2018
In de Galluskerk, Dorpsstraat 31 in Angerlo exposeert Expo-Angerlo werken van het kunstenaarscollectief de Beeldende Vrouwen. De expositie is te zien van 28 oktober t/m 25 november 2018, elke zondag van 13.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Trainingen MuziekGeluk

reactiedatum
 • oktober 2018
 • november 2018
Dit jaar worden er nog twee gratis MuziekGeluk trainingen geven bij Eindeloos Musiceren in de Liemers. In deze training leer je hoe je muziek als zorg-ondersteuning en welzijnbrenger inzet bij dementie.
Bijeenkomst op woensdagvond 14 november 2018 in Groessen Op woensdagavond 14 november 2018 organiseert het Cultuur- en Erfgoedpact Liemers een bijeenkomst in het buurthuis van Groessen over het project ‘Bakens in het Liemerse landschap’. Het project wil de geschiedenis van het verdronken dorp Leuffen tot leven wekken door middel van een kunstwerk. Inwoners en andere betrokken zijn van harte uitgenodigd om op deze avond mee te denken over de invulling van dit kunstwerk.
In de Galluskerk, Dorpsstraat 31 in Angerlo exposeert Expo-Angerlo met keramiek van Martine van Zwieten en schilderijen van het schilderscollectief ONS. De expositie is te zien van 2 t/m 30 september 2018, elke zondag en op zaterdag 8 september van 13.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Open Monumentendagen in Angerlo

reactiedatum
 • 8 en 9 september 2018
In Angerlo zijn tijdens de Open Monumentendagen op 8 en 9 september vier monumenten te bezoeken, de Galluskerk aan de Dorpsstraat 31 van 13.00 tot 16.00 uur, het woonhuis aan de Mariëndaalseweg 16, het boerderijcomplex Enghuser Molenacker aan ’t Klooster 10 en de T-boerderij Grinshuus aan de Didamseweg 17 met openingstijden van 10.30 tot 16.30 uur.

Kunst in het water en water in de kunst

reactiedatum
 • 13 en 14 september 2018
 • 10.00-15.00 uur
Op donderdag 13 en vrijdag en 14 september 2018, kun je meedoen met een gratis workshop Land-art bij camping De Bijland.
De Liemers bruist van de goede ideeën. Dankzij het Cultuur- en Erfgoedpact Liemers worden er dit jaar al elf gerealiseerd. En dat kunnen er nog meer worden! Initiatieven die de leefbaarheid en identiteit van de Liemers versterken door middel van kunst, cultuur of erfgoed kunnen tot 1 oktober 2018 een aanvraag indienen voor een financiële bijdrage.

Midwinterhoorntocht

reactiedatum
 • 30 december 2018
In 2018 wordt alweer voor de zesde keer de Midwinterhoorntocht Zevenaar georganiseerd; een wandel- en fietstocht, langs bijzondere locaties in Zevenaar en omstreken. Er is keuze uit een korte route (6 km) en een lange route (12 km). Onderweg op verschillende locaties, staan de midwinterhoornblazers opgesteld en worden diverse leuke en educatieve activiteiten georganiseerd. Door te luisteren naar het geluid van de midwinterhoorn kan de route al worden gevolgd. De tocht slingert zich door een gebied met…
Iedereen heeft zo zijn favoriete plek in zijn dorp of omgeving. Gewoon omdat ze zo fraai is of omdat u er herinneringen aan heeft. Blij, droevig, spannend, dat maakt niet uit. Straat, huis, veld, allemaal prima. Zo’n plek heeft velen geïnspireerd voor een gedicht of verhaal. Denk maar aan Harrie Kemperman of Kees Eiges.

Komdersuut Angerlo

reactiedatum
 • oktober 2018
 • februari 2019
Verhalen en beelden vormen de essentie van het project. Ouderen gaan samen met de jeugd van Angerlo (basisschool en jeugdverenigingen) foto’s, tekeningen, schilderstukjes maken van de kenmerkende plekken in Angerlo. Oudere inwoners vertellen verhalen van mensen die door de eeuwen heen hebben gewoond en gewerkt in Angerlo.

KinderKunst museum

reactiedatum
 • april 2018
 • januari 2019
Het KinderKunst museum is een kunsteducatie project voor scholen in de Liemers dat onderdeel is van het deelproject 'De Kunst van het maken'. Het KinderKunst museum biedt letterlijk en figuurlijk ruimte aan kunst van kinderen. 

Nijntje in het Liemers

reactiedatum
 • september 2018
 • maart 2019
Veel boeken van Nijntje en met name 'Opa en oma Pluis' zijn al vertaald in verschillende dialecten. Voorbeelden zijn het Achterhoeks, Twents, Brabants en Zeeuws. Waarom dan nog niet in het Liemers?

Zing en Swing

reactiedatum
 • 2018
 • 2019
Zing en Swing onder leiding van Paul Mulder, is bedoeld voor ouderen die niet zo gemakkelijk meer naar een zangvereniging stappen of denken dat ze helemaal niet kunnen zingen, maar wel houden van samen muziek maken. Ze zullen versteld staan hoe leuk het is om met elkaar te zingen, te swingen en misschien een eenvoudig instrument te bespelen. En gezellig wordt het zeker!

Ooy door de eeuwen heen

reactiedatum
 • januari 2018
 • december 2018
Het boek 'Ooy door de eeuwen heen' wordt mogelijk gemaakt dankzij een stimuleringsbijdrage van het Cultuur- en Erfgoedpact Liemers. In het boek beschrijft onder meer de bewoningsgeschiedenis in woord én beeld. 

Carnaval is kunst

reactiedatum
 • juni 2018
 • 3 maart 2019
Het project Carnaval is kunst wordt mogelijk gemaakt dankzij een stimuleringsbijdrage van het Cultuur- en Erfgoedpact Liemers. Het project heeft tot doel om kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met de oorsprong van carnaval. 

De Kunstjutters

reactiedatum
 • 15 en 16 september 2018
Tijdens het 3 Oever Festival, zaterdag 15 en zondag 16 september 2018, zal een deel van het strand bij de Bijland omgetoverd worden van strand tot vuilnisbelt tot museum tot instrumentenbouwplaats tot concertzaal.

Eindeloos musiceren

reactiedatum
 • najaar 2018
 • december 2020
Deelproject Cultuur- en Erfgoedpact 2017-2020 Cultuurparticipatie biedt zingeving en heeft een positieve impact op de vitaliteit, de gezondheid en het welzijn. Daarom ontwikkelt deelproject ‘Eindeloos musiceren’ een muzikale dagbesteding voor kwetsbare doelgroepen in de hele Liemers. Deze doelgroepen (waaronder vluchtelingen, ouderen, jongeren met een beperking) staan in dit project zelf op de planken.

De kunst van het maken

reactiedatum
 • augustus 2018
 • december 2020
Deelproject Cultuur- en Erfgoedpact 2017-2020 De Liemers kent verschillende mooie festivals. Helaas is beeldende kunst daar nog vaak ondervertegenwoordigd, zo blijkt ook uit gesprekken met kunstenaars uit de regio. Daarom ontwikkelt deelproject ‘De kunst van het maken’ een flexibel inzetbare presentatievorm voor festivals en andere publieksactiviteiten waarin de Liemerse beeldende kunst in de schijnwerpers wordt gezet.

Feest! Tradities in ere

reactiedatum
 • januari 2017
 • december 2018
Deelproject Cultuur- en Erfgoedpact 2017-2020 De Liemerse cultuur is uniek. Het heeft rijke tradities van onder andere schutterijen, processies, carnaval en carbid schieten. Deze eigenheid moet bewaard blijven, ook in de toekomst. Waar te beginnen om deze verhalen te vertellen en te delen? De jeugd! Door de jeugd erbij te betrekken, leren ze van het verleden en begrijpen het heden.

De Liemers Helemaal Goed Courant

reactiedatum
 • maart 2017
 • december 2020
Deelproject Cultuur- en Erfgoedpact 2017-2020 Iedere twee weken ligt De Liemers Helemaal Goed Courant bij 42.000 huishoudens op de mat. De krant, met positieve berichten uit de Liemers over kunst, cultuur en erfgoed, wordt gemaakt door leerlingen van het Liemers College en het Candea College. Door het werken aan de krant leren zij hun omgeving beter kennen en waarderen.

Bakens in het Liemerse landschap

reactiedatum
 • september 2018
 • september 2020
Deelproject Cultuur- en Erfgoedpact 2017-2020 Wandelend, varend of fietsend door de Liemers is er van alles te zien dat herinnert aan vroeger. Maar er zijn ook veel verhalen aan het zicht onttrokken. Denk bijvoorbeeld aan het verdronken dorp Leuffen, Fort Geldersoord bij Westervoort of het verdwenen kasteel Tolhuys in Lobith. Het landschap en de rivieren hebben ze in de loop der eeuwen opgeslokt.

Made2remember

reactiedatum
 • 26 augustus 2018
 • 18 september 2018
Een made2remember-boekje maken staat voor het samen creëren (een persoon met dementie en een familielid)  van een persoonlijk harmonicaboekje waarin kostbare herinneringen een plek krijgen. Een activiteit van het Cultuur- en Erfgoedpact Liemers 2017-2020.