Kijk om je heen. Het is hier reuze spannend.

reactiedatum 1940 1945
Kale Eltenberg na beschietingen in 1945 Kale Eltenberg na beschietingen in 1945 Ton Smeenk

 Door: Pim Gerritzen

6 juni 1944 staat symbool voor het begin van de bevrijding van West-Europa. De Geallieerden landden op de stranden van Normandië tijdens het alom bekende D-Day. Operatie Overlord, zoals deze militair gezien heette, moest een tweede front openen in Europa. 75 jaar na dato weten we allemaal hoe het afliep. De Duitsers werden verrast en verslagen aan de Franse kust. Waarna de opmars naar Hitlers Duitsland begon.


Bevrijdingsjaren
Groots uitgemeten werd 75 jaar D-Day herdacht op 6 juni 2019. Ook de Nederlandse nationale televisie stond groots stil bij de herdenking. Zo groot dat ik mijzelf afvroeg of ze de herdenkingen op Nederlands grondgebied ook zo groots in beeld brengen. 2019 en 2020 staan ook in Nederland te boek als de bevrijdingsjaren. Hierin herdenken we dat we 75 jaar geleden werden bevrijd.

Wat herdenken we?
Ik vraag mij de afgelopen maanden vooral af of wij überhaupt weten wat we herdenken. Dan heb ik het niet over de grote internationaal aangeprezen herdenkingen, zoals in Normandië. Vele films, series en documentaires vertellen ons van A tot Z over deze gebeurtenissen. Nee, ik bedoel wat er speelt in onze eigen regio. Nederland heeft namelijk enorm veel verschillende verhalen als het gaat om de bevrijding. Kijken alleen al naar de Liemers. Dorpen als Westervoort, Pannerden en Tolkamer lagen lang onder vuur. Didam stond bol van de evacuees. Zevenaar werd meermaals bestookt met bommen en de hele regio leek een loopgravenstelling. En dan noem ik slechts een deel van de verhalen. Het punt dat ik wil maken is: kijk om je heen. Het is hier reuze spannend.

Stadswandeling vol verbazing
Loop eens door het stadscentrum van Zevenaar. Begin bij het station en loop richting het centrale kruispunt. Op iedere hoek schuilt een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. Het gebombardeerde station met brandende treinen is hier een voorbeeld van. Ook het opgeblazen munitiedepot bij het huidige gemeentehuis. Her en der in de Kerkstraat kwamen burgers om het leven door geallieerde bommen. In de Weverstraat bij De Markt zat een joodse familie ondergedoken, terwijl nog geen 200 meter verder de Duitsers een spoor van vernieling achterlieten in april 1945. Dit is slechts een greep uit de verhalen uit de Liemers, maar kennen wij onze eigen regionale geschiedenis wel?

Bekijk gerust nog eens Band of Brothers, Saving Private Ryan of Schindlers List. Leer hier ook vooral dingen van, maar kijk ook eens om je heen. Stap de fiets op, bezoek historische verenigingen en leer de regionale geschiedenis. Leer wat je (groot)ouders hebben meegemaakt. Er is nog zoveel te ontdekken. Als je het maar wilt zien. Mijn ogen zijn geopend. Hopelijk die van jullie ook.

Ook de leerlingen van het Liemers College ging aan de slag met de regionale geschiedenis. Hier is een van de voorbeelden.

Geef een reactie