Aandacht

reactiedatum 2016

Er was eens een jongeman die monnik wilde worden in een boeddhistisch klooster. Om zich voor te bereiden bezoekt hij een oude leraar en vraagt: “Meester, kunt u mij zeggen hoe ik goed moet leven?” De meester antwoordt met slechts een woord: “Aandacht.” De jongeman denkt even na en vraagt: “Kunt u daar iets meer over vertellen?”, en de meester antwoord met: “Aandacht. Aandacht”.

Kijk, dat zou ik ook wel willen, leven met aandacht, me echt concentreren op dat waar ik mee bezig ben. Vaak lukt dat wel, bij schrijven van dit stukje bijvoorbeeld. Maar wat dwalen mijn gedachten ook vaak af. Zit je te eten, heb ik het al op voordat ik er erg in heb, omdat ik ondertussen tv zit te kijken. Of je voert een telefoongesprek terwijl je in gedachten alweer bij iets anders bent. Maar gelukkig kun je aandacht trainen, net als elke andere vaardigheid. Je kunt daarvoor naar een klooster, of zelfs naar een ashram in India. Een cursus yoga of een mindfulness-training kunnen helpen, maar je kunt ook gewoon oefenen in het dagelijkse leven. Ga maar eens een paar minuten zitten terwijl je je concentreert op je ademhaling. Alle gedachten die onvermijdelijk opborrelen zijn in orde, maar het is de kunst om niet te gaan malen. Probeer je ook eens volledig te concentreren op eenvoudige karweitjes. Het helpt! Bovendien brandt mijn eten niet meer aan omdat ik niet meer ga stofzuigen of bellen tijdens het koken (jawel, soms leer ik van mijn fouten).

Nog een goede oefening is fietsen door het mooie Liemerse land. Richt je aandacht op de omgeving en op de beweging van je lichaam. En laat die gedachten dan maar waaien, letterlijk. Het liedje ‘Bidden op de fiets’, gaat daarover, het staat op YouTube. Beluister het met aandacht.

Paul Mulder, Gelderlander column nr. 11, publicatie 26 augustus 2016

Tags:

Geef een reactie