De markthal in Didam

reactiedatum 1951
Markthal Didam Markthal Didam

Ieder dorp in de Liemers heeft wel een markant punt in het centrum. De markthal in Didam is er zo een. De hal is in 1951 in gebruik genomen en behoort wellicht tot de meest bijzondere gebouwen in de provincie Gelderland.

Het Gelders Genootschap ijverde ooit om het gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. En dat is gelukt. En dan zit je als gemeente mooi te kijken, want een hal van die afmetingen telt heel wat gouden vierkante meters en daar zitten projectontwikkelaars likkebaardend naar te kijken. En daarom is het maar goed dat er een bescherming voor monumenten bestaat.

De markthal is een van de weinige voorbeelden in onze provincie van een voor deze functie ontworpen gebouw. Er bestaan nog foto’s waarop te zien is dat in de hal vee, waaronder ook biggen, verhandeld werden. Daarom heette het plein vroeger ook wel Biggenplein. De Markthal op de hoek van de Kerkstraat en de Lockhorststraat mag daar best beeldbepalend worden genoemd.

Iets verderop kun je zien dat Didam ook behoedzaam is omgesprongen met andere monumenten. Zo bestaat het statige Dunselmanhuis en het oude raadhuis er nog. Het Albertusgebouw en het Piusklooster zijn opgenomen in nieuwbouw en hebben allebei een andere functie gekregen. Kijk maar eens goed rond in Didam, dan zie je nog veel meer mooie dingen!

Ab Hendriks

Tags:

Geef een reactie