Midwinterhoorntocht Zevenaar

reactiedatum
  • maandag 26 december 2016
midwinterhoorn midwinterhoorn midwinterhoorntocht Zevenaar

In de Liemers is de midwinterhoorn nog niet zo bekend als in de Achterhoek en Twente. Drie midwinterhoornblazers uit Zevenaar, lid van de midwinterhoorngroep Bergh, vonden het dan ook de moeite waard om de Liemers met de sonore droefgeestige klanken van de midwinterhoorn kennis te laten maken. daarom wordt er ook dit jaar weer een midwinterhoorntocht georganiseerd.

Geschiedenis

Het gebruik zou volgens een algemeen verbreide opinie zijn oorsprong vinden in de Germaanse joelfeesten, de feesten die zich afspeelden rond de midwinterzonnewende (21 december). De voorloper van de midwinterhoorn, de ossenhoorn, zou rond die tijd geblazen zijn om de god Odin of Wodan te helpen bij zijn jacht op de wolf Fenrir, die de zon verslindt waardoor het altijd donker zal zijn. Als Wodan erin slaagt de Fenrir te verjagen, dan zal het licht terug kunnen komen.

Zowel de ossenhoorn als de midwinterhoorn werden ook als communicatiemiddel gebruikt. Zo is in Drenthe de boerhoorn bekend. Deze werd door de boerrichter, die aan het hoofd van de boerschop stond, gebruikt om de boeren bijeen te roepen. Van de midwinterhoorn is onder andere bekend dat hij in de grensstreek gebruikt werd om smokkelaars te waarschuwen voor de politie.

Wandel- en fietstocht. Wat is het ?

Een wandel- en fietstocht langs negen bijzondere locaties in Zevenaar en omstreken. Er is keuze uit een korte route (6 km) en een lange route (12 km). Indien gewenst kan de tocht ook met de auto gereden worden. Onderweg staan er midwinterhoornblazers, en zijn er diverse activiteiten georganiseerd. De fietstocht slingert zich door een gebied met uitgestrekte akkers en weiden en hier en daar kleine boscomplexen. Her en der verspreid in het landschap liggen de karakteristieke boerderijen. Al met al een oase van rust, die zeker ook in de winter zijn bekoringen heeft. De midwinterhoornblazers staan over de hele route op verschillende plaatsen opgesteld. Afwisselend in het prachtige Liemerse landschap en op markante punten beoefenen de blazers hun hobby (in de nabijheid van een vuurkorf, die voor de nodige warmte zorgt). Door te luisteren naar het geluid kan de route al worden gevolgd, uiteraard zijn routebeschrijvingen beschikbaar. Al fietsend wordt men verrast door allerlei activiteiten. Op meerdere locatie's wordt gratis glühwein verstrekt.

Datum, tijd, startplaatsen en kosten

De midwinterhoornwandel- en fietstocht zal in 2016 gehouden worden op maandag, 26 december 2016 (Tweede Kerstdag). Er kan gestart worden vanaf 10.30 uur tot 13.00 uur. Starten is mogelijk bij Filmhuis Zevenaar, Wittenburgstraat 14, Zevenaar. Einde van de fietstocht is om 16.00 uur. Deelname aan de midwinterhoorntocht is geheel gratis.

Huifkar

Het streven van de organisatie is, om óók in 2016 weer een huifkar / paardentram van Zorgboerderij en Stalhouderij Belfjor uit Loil op de Midwinterhoornroute te kunnen laten rijden. De huifkar is speciaal bedoeld voor de deelnemers die minder goed ter been zijn. Mede door toekenning van de stimuleringsbijdrage van Leven in de Liemers kan er ook in 2016 gebruik gemaakt worden van deze huifkar.

Geef een reactie