Koningsdag Loo 2016

reactiedatum
  • 27 april 2016
Koningsdag 2016 Loo Koningsdag 2016 Loo Foto: René van de Peppel

Koningsdag in Nederland is een feestdag voor groot en klein. Deze dag stond dan ook voor gezelligheid met het hele dorp Loo. De organisatie ‘klupOranje’ was dan ook van mening dat er voor elke leeftijdsgroep iets te doen moet zijn. De dag begon met iets “nieuws”. Versierde fietsen parade voor de kinderen. Vroeger deed men dit al in Loo, maar is al jaren een vergeten onderdeel. Deze oude traditie is dit jaar weer als vanouds terug gebracht in het programma.

Fietsen versieren

Alle kinderen van de Bernadette School in Loo waren uitgenodigd om deel te nemen aan deze parade. Op school hebben de kinderen onder leiding van ouders en ‘klupOranje’ de fiets omtoveren tot een waar pronkstuk.De parade startte op de Hoflaan. Deze locatie was uitermate geschikt om te verzamelen, omdat daar de ouderen van Loo wonen en zij waren gevraagd om de jury voor de fietsparade te zijn. Zo komen jong en oud weer bij elkaar. Het was een explosie van prachtige fietsen , enthousiaste kinderen en veel lawaai op de Hoflaan. De jury kon haar werk doen waarna de parade fietsen van start ging. Ongeveer 80 kinderen fietsten een route door het Loo, bekeken door veel toeschouwers langs de route, om vervolgens bij de Schutterstent ‘Willem Tell’ te finishen.

Braderie

Aangekomen bij de Schutterstent waren er verschillende activiteiten gepland voor jong en oud. Binnen een Braderie met verkoop van kinderkleding, bloemen en planten, tot woonaccessoires. Maar ook verschillende ambachtenlieden die demonstraties gaven. Zo was er een imker, een papierschepper en de midwinterhoornblazers uit Zevenaar. Deze stand werd beheerd door blazers die hun eigen midwinterhoorn maken. Een ambacht met veelhandwerk en zeer gespecialiseerd werk . Tegen de traditie hebben ze ‘geblazen’ voor de opening van de braderie, dit mag normaal na 6 Januari niet, maar omdat het binnen in de schutterstent was, werd er speciaal voor deze dag een uitzondering gemaakt.

6 kamp

Het knallende startschot van de 6 kampen gebeurd door de schutters op “het kanon” van de schutterij ‘Willem Tell’. De kinder 6 kamp had allerlei uitdagingen. Er was blikwerpen , evenwicht spellen, survival opblaasbaan, verfkanon, hengelen, schieten en schminken. Het liep allemaal kriskras door elkaar, hierdoor was het een gezellige boel. Voor de ‘grote mensen’ waren er ook uitdagingen die een sportief karakter hadden maar ook waar het op teamwork aankwam en bij velen kwam dan de winnaars mentaliteit naar boven waardoor het aangenaam was om naar te kijken voor de vele toeschouwers.

Schieten

De schiet vereniging van ‘Jemmy Tell’ (binnen op de schietbaan) laat met trots zien dat het ‘schieten’ nu een ware sport is. Je zou kunnen zeggen dat de voorlopers van de schietverenigingen hun oorsprong vinden in de vroegere schutterijen die destijds bestonden uit vrijwilligers die de taak hadden hun steden en dorpen te beschermen tegen aanvallen en opstanden. De leden trainden toen in open plekken en waren toen al per district ingedeeld. Vandaag op koningsdag is het super gaaf dat iedereen het schieten op de schietbaan maguitproberen. Dit schieten is dan ook een onderdeel in de 6 kamp.

Veldspeurtocht

Na een paar wolkbreuken, ging toch eindelijk de ‘veldspeurtocht’ van start. Er waren groepen gemaakt met kinderen, ouders en opa en oma’s. Er waren diverse onderdelen voor deze tocht. Zoals al eerder benoemt werden er vragen gesteld aan de ‘ambachten’ binnen in de schutterstent, waar het al duidelijk werd, dat heden en verleden echt wel met elkaar verbonden zijn en dat er heel veel in de omgeving is waar je niet 123 bij stil staat. Zo werd er een link gelegd tussen de schutterij en schietvereniging. De kinderen mochten buiten schieten met een ‘pijl en boog’ op een appel. Een super mooie en spannende uitdaging voor de kinderen, wat ook wel de nodige inspanning koste.... Er werden vragen gesteld over de beroepen uit deze omgeving, welke beroepen waren er vroeger? Waar was vroeger het voetbal veld? En nu? De vragen waren verstopt in kisten met een cijferslot, dus eerst moest er een oplossing komen voordat de kist open kon. Foto’s van vroeger en nu naast elkaar en daar werden ook vragen over gesteld, zodat de jeugd kan zien hoe belangrijk ons dorp en de omgeving is. Dat alle tradities van schutterij, vendeliers, muziekvereniging, sport vereniging en de school belangrijk zijn om te waarderen en om te zien wat nu heden nog van belang is om een mooi dorp zoals Loo te laten voortbestaan. Ook prachtige gebouwen, kerk, boerderijen en de havezate Loowaard.

Het was jammer dat het niet een hele droge zonnige dag is geweest, maar ik denk dat wij alsnog geluk hebben gehad om alle onderdelen van deze dag te doen slagen. Tussen de buien door hebben alle groepen een geweldige dag beleefd. Zowel jong als oud konden deelnemen aan allerlei activiteiten. De dag werd afgesloten met een gezellige en een spetterend optreden van Roy Wilting (uit Loo). Leden van ‘klupOranje’ waren helemaal in hun nopjes met deze geslaagde Koningsdag.

Geef een reactie