Made2remember

reactiedatum
  • 26 augustus 2018
  • 18 september 2018
Harmonicaboekje made2remember Harmonicaboekje made2remember Marjan Rosendahl

Een activiteit van het Cultuur- en Erfgoedpact Liemers 2017-2020.

Een made2remember-boekje maken staat voor het samen creëren (een persoon met dementie en een familielid) van een persoonlijk harmonicaboekje waarin kostbare herinneringen een plek krijgen.

Dementie is een proces van vergeten en van rouw, beide met een bijzondere vorm. Het is een proces waarbij zowel degene met dementie als de omgeving (gezin, familie, bekenden, verzorgenden) een eigen rol beleven. Het is een proces waar voor velen moeilijk woorden aan te geven is, wat emotioneel moeilijk ligt en waar tijd en aandacht belangrijk zijn voor het verdere verwerkingsproces. Bij het samen werken aan herinneringen, waarbij degene met dementie weliswaar niet alles meer onthoudt, maar zich nog wel bewust is van verleden, heden én toekomst, kan ‘kunst’ een belangrijke rol spelen. Intenties en gevoel kunnen zo vaak beter worden gevat dan woorden alleen. 

Te vaak gaan mogelijke herinneringen verloren. Made2remember kan hier een verschil in maken.

Workshops
Marjan Rosendahl geeft workshops voor kleine groepen, waarbij herinneringsboekjes worden gemaakt. De workshops zijn bedoeld voor mensen met dementie en hun familieleden. Het boekje wordt samen gemaakt. Hierbij valt te denken aan een tekening, een handafdruk, een gedroogde bloem waar vader/moeder van houdt, een stukje tekst. Maar ook: een van de foto's van de Gerbera-serie of een foto die ter plekke gemaakt wordt van degene met dementie en zijn/haar familielid kunnen een plaatsje krijgen in dit boek. 

De workshops zullen tijdens het 3oeverfestival gegeven worden op 15 en 16 september 2018, Locatie: Gemaal Oude Rijn, Deukerdijk, 42, 6911 KL te Pannerden en daarna op aanvraag.

Initiatiefnemer: Marjan Rosendahl
Vanuit persoonlijke betrokkenheid in haar familie heeft fotografe Marjan Rosendahl het proces van dementie in foto’s proberen te vangen, waarbij roze Gerbera’s verschillende fases van dementie verbeelden. Met deze foto’s exposeert Marjan onder andere in Gemaal Oude Rijn in Pannerden, van 26 augustus tot 18 september 2018.

Voor meer aanmelden en informatie over de workshops kunt u mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door: Cultuur- en Erfgoedpact Liemers 2017-2020, 3oeverfestival, Leefbaarheidsalliantie Gelderland, IKEA.

Geef een reactie